Ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας

 

Επέτειος Ανακήρυξης Κυπριακής Δημοκρατίας

«Μαρτυρική πατρίδα, δέξου σήμερα,
νοσταλγικό τον ύμνο της αγάπης μου,
σαν ορατόριο την πολύφωνη στοργή μου».


Την Παρασκευή, 29 Σεπτέμβριου 2017, τιμήσαμε με ενδοτμηματική εκδήλωση την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στις 16 Αυγούστου 1960 υψωνόταν σε όλα τα δημόσια κτίρια της Κύπρου η σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα στη Λευκωσία ο Βρετανός κυβερνήτης, ο Sir Hugh Foot παρέδιδε την εξουσία στον πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, στην παρουσία του εκλεγμένου Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας δόκτορα Φαζίλ Κουτσιούκ.  Αργότερα καθιερώθηκε να γιορτάζουμε την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου.

Η Ανεξαρτησία της πατρίδας μας ήταν το αποτελέσματα πολύχρονων αγώνων του λαού μας, που ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα της αγγλικής κατοχής και κορυφώθηκαν με τον ένοπλο απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59. Ο  επικός αυτός αγώνας των Ελλήνων της Κύπρου ανάγκασε τους Άγγλους κατακτητές να παραχωρήσουν την ανεξαρτησία της Κύπρου με τις γνωστές συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου. Οι συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου, που έγιναν το 1959, δημιούργησαν την Κυπριακή Δημοκρατία.
Την εκδήλωση της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, που περιλάμβανε προβολή οπτικοακουστικού υλικού, πεζά και ποιητικά κείμενα,  ανέλαβε η φιλόλογος, κ. Στέλα Στρούθια.